Om Östra Falmark

Östra Falmark är en vacker västerbottnisk by som sjuder av liv. Byn ligger vackert med Falmarksträsket på södra sidan, Bodaträsket på norra och Bureälven som rinner genom byn. Här finns många vackra platser, som t ex strövområdena på Heden med många mysiga stigar. Vi har en egen badplats i byn, och dessutom ligger en av Skellefteås populäraste insjöbad, Sjöbosand, bara någon kilometer från byn.

Kulturen har en stor plats i byn. Många av byborna är konstnärliga, bland andra Åke Olofsson som målar fantastiska akvareller. Vi har en dramapedagog boende i byn, Hjördis Brännström, som gör tappra försök att hålla oss ajour med vad som händer på det kulturella området, bland annat genom sina kultur-rutor i byatidningen Babbel. Även musiken har en stor plats i bybornas hjärtan och många spelar och sjunger.

Här finns många aktiva föreningar. Bland annat Byaföreningen, som utger en byatidning, Babbel, sex gånger per år och Hembygdsföreningen som skrivit en bok om byns historia. Här finns EFS, en levande församling. Och idrottsföreningen ÖFIF som byggt en egen hockeyplan och ett stort klubbhus med kombinerad idrottshall och festlokal. Fotografierna på denna sida är tagna på ett knytkalas som ordnades på stranden av Byaföreningen.

Ett tiotal av byborna är egna företagare inom olika branscher. En del driver företagen här i byn, andra i Skellefteå eller Bureå. Här finns även Falmarksgården som tar emot ensamma asylsökande flyktingbarn.

Säger man Falmark, så tänker många på Skellefteå Flygplats. Den ligger granne med byn, och kallas för Falmark i folkmun.

Östra Falmark har en gammal historia – ända från stenåldern. 1969 påbörjades arkeologiska utgrävningar på åkern utmed byns badplats och man hittade eldhärdar, pilspetsar och skrapor av vit och mörk kvarts, och enstaka av skiffer. Man hittade ingen flinta, vilket tyder på att det måste ha rört sig om en isolerad koloni, sjöfararna hittade nog inte hit. Namnet Falmark är bildat av det medeltida mansnamnet Fale, en kortform för Fardiäkn. Falmark betyder följaktligen Fales mark.Korta fakta om Östra Falmark

Land: Sverige
Landskap: Västerbotten
Län: Västerbottens län
Kommun: Skellefteå
Församling: Bureå Församling
Folkmängd: 99 personer (år 2010)
Landareal: 31 ha
Befolkningstäthet: 3 invånare per hektar (år 2010)
Källa: Statistiska centralbyrån


Fotobok

Här kan du ladda ner en fotobok (1,7 MB) om Östra Falmark. Den finns också i en högupplöst version om du vill skriva ut den högupplöst fotobok (32 MB).