Utflyktsmål

Udden. Foto: Bia Rask

Byarna Östra Falmark, Falmarksforsen och Vikmyran ligger naturskönt vid Falmarksträsket, Bodaträsket och Bureälven. Så våra främsta utflyktsmål är nog just det – en tur i naturen. Till fots, i båt eller cyklande. Men det är inte det enda vi har att erbjuda. På dessa sidor hittar du massor att göra. Som någon sa: ”De som vuxit upp i naturen står inte sysslolösa på samma sätt som de kan göra som matats med aktiviteter hela livet.” Bygga en koja i en skogsglänta, promenera bland tallarna och solens strålar som letar sig ner bland stammarna, plocka röda lingon bland renmossan på heden – ser ut som ett idylliskt jularrangemang! Vi är rika.


Bad

Östra Falmarks badplats. Längst ut på bryggan anas Jenny Lindgren. Foto: Bia RaskÖstra Falmarks badstrand ligger vackert till nere på Udden. Här finns bryggor, omklädningshytter och utedass. Men parkeringsplats saknas, så det uppskattas om man lämnar bilen vid bönhuset och går sista biten. Vägbeskrivning (från Skellefteå-hållet): Kör till skylt ”Bönhus”. Sväng sedan höger och kör ca 200 m förbi bönhuset, postlådorna och en lagårdsbyggnad. Sväng sedan höger och följ vägen tills den tar slut, där svänger du vänster ner till sjön.

Sjöbosand

Ett av Skellefteås populäraste insjöbad med en stor, härlig sandstrand.
Sommartid finns även en glasskiosk på stranden. Vägbeskrivning: Kör mot flygplatsen. När du kommit fram till området med flygstängsel på vänster sida, hittar du strax en skyltad avfart till höger.

 


Fiske

Daniela Rask provar fiskelyckan i Falmarksträsket. Foto: Bia RaskBureälven, Falmarksträsket och Bodaträsket är populära fiskevatten. Här finns bl a abborre, gädda, mört, gös och numera också kräftor. Kräftorna är dock fridlysta tills vidare. Bodaträsket hyser en fin gösstam, men även i Falmarksträsket kan du få dem. Området hör till Bureälvens nedre fiskevårdsförening, som sträcker sig från trakterna kring Tjärntjärnliden ovanför Mjödvattnet ner längs älven och ut till havet. Man ligger tvåa i länet vad beträffar fiskekortsförsäljning. Längs hela älven ner till havet har man gjort stora arbeten för att förbättra vattnen för fisken, s k trivselplatser. Man har byggt vindskydd, broar mm. Vidare har man satt ut åtskilliga laxar och öringar längs sträckan. Många väljer att fiska vid kraftverket i Falmarksforsen, där det finns lättillgängliga bryggor även för den som inte orkar gå så långt. Vill du köpa fiskekort eller hyra båt, kontakta Stefan Falkman, Östra Falmark, telefon 84095 eller Roger Forsman, Falmarksforsen, telefon 84038. Läs mer under rubriken föreningar, Fiskevårdsföreningen. Daniela Rask provar fiskelyckan i Falmarksträsket. Foto: Bia Rask


Grillplatser

Vid grillplatsen uppströms kraftveket i Falmarksforsen en sommarnatt. Foto: Bia RaskVid Kraftverket i Falmarksforsen finns jättefina grillplatser, både uppströms och nerströms. Rekommederas! En annat lämplig grillplats finns vid Östra Falmarks badplats där en grillkoja satts upp sommaren 2000. Det finns även en grillring vid Sjöbosand. Fotot är taget vid grillplatsen uppströms kraftveket i Falmarksforsen en sommarnatt. Foto: Bia Rask


Idrott

Hockeyplan

En ändamålsenlig hockeyplan finns mitt i Östra Falmark. Omklädningsbaracken står varm och väntar på dej! Hockeyplanen byggdes 1993/1994 av ÖFIF. Många ideella arbetstimmar är nedlagda på hockeyplanen. Man fick även hjälp av Anderstorps fordonslinje som ställde upp med markbearbetningsmaskiner och använde den blivande hockeyplanen som övningsobjekt. Hockeyplanen invigdes i mars 1994. Vägbeskrivning: Omklädningsbaracken hittar du efter ”Slingan”, som vägen inne i byn kallas. Svänger du in på grusvägen där det står en skylt ”Bönhus” så är du på Slingan. Sedan kör du förbi bönhuset och ca 100 meter till så ser du baracken på vänster sida. Snett bakom baracken hittar du själva hockeyplanen.

Idrottshallen

Ett gigantiskt ideellt projekt påbörjades 1997 och nu, 2004, är nästan allt klart. ÖFIF:s klubbhus innehåller träningslokal, bastu och dusch. På övervåningen inryms byacaféet ”Café Nanny” (men vid större arrangemang flyttar caféet ner en trappa till träningshallen). Klubbhuset finns på samma gårdsplan som Bönhuset.

Träskkampen

är ett årligt arrangemang i början av augusti då byarna runt Falmarksträsket (Östra Falmark, Långviken, Sjöbotten och Gamla Falmark) möts, tävlar och trivs en lördag. På kvällen bjuds det upp til dans. Läs mer på ÖFIF:s sida under rubriken Föreningar.


Museum

Interiör från Östra Falmarks museum. Foto: Bia Rask

Östra Falmarks museum. Foto: Bia RaskHembygdsföreningen i Östra Falmark har ett byamuseum med gamla redskap och bruksföremål. Alla föremålen har försetts med en förklarande text. Museet finns i en loge som Hembygdsföreningen reparerat och inrett. De har inga fasta öppet-tider, utan museet öppnas efter överenskommelse (information på telefon 84026). Vägbeskrivning: Kör landsvägen genom Östra Falmark tills vägen gör en vänsterkurva (från Skellefteåhållet). Museet finns i logen till vänster om vägen.


Paddling

Jonas Rask paddlar på Falmarksträsket. Foto: Bia Rask Martin Danielsson som instruerar Johanna Rask i kajakpaddlingens ädla konst. Högra fotot taget på ÖFIF:s kajakdag midsommarhelgen 1999. Foto: Bia Rask

Paddla gärna Bureälven. Många väljer att starta i Bodbysund och paddlar till Falmarksträsket eller Bodaträsket. Få paddlar längre, eftersom sträckan efter Bodaträsket är så rik på forsar. Bilder: Ovan Jonas Rask och till höger Martin Danielsson som instruerar Johanna Rask i kajakpaddlingens ädla konst. Högra fotot taget på ÖFIF:s kajakdag midsommarhelgen 1999. Foto: Bia Rask


Pulkbacke

Dalabacken

Kärt barn har många namn, så även Dalabacken som dagens barn säger. Äldre generationer säger Dalbacken, eftersom det här tidigare var en tjärdal. Backen ligger i söderläge, och är inte alltför stor, så den passar bra för en familjeutflykt. Vägbeskrivning: Följ ”slingan” genom byn, så hittar ni Dalbacken mitt i byn, i närheten av hockeyplanen.


Skogsvandring

Daniela & Jonathan Rask på Heden. Foto: Bia RaskFlugsvampar. Foto: Bia RaskHeden

Vacker natur med många strövstigar finns på Heden. Området är täckt av vacker tallskog, och sträcker sig mellan Bureälven, Östra Falmark, Falmarksforsen/Vikmyran och bort mot Sjöbotten. Stigar och sandvägar finns över hela området, så det är bara att packa fikakorgen och börja traska. Vägbeskrivning: Flygplatsen ligger på Heden, så om inte annat kan du följa skyltar mot flygplatsen så hittar du hit. Du kan gärna parkera bilen på Sjöbosand (badplatsen, skyltat).

Stöverberget

Mellan Östra Falmark och Bodan finns det en härlig picknickplats – Stöverberget. Man har en magnifik utsikt över Bodaträsket från bergshällorna. Vägbeskrivning: Om du kör från Östra Falmark mot Skellefteå, så hittar Stöverberget till höger strax innan man kommer ut på Burträskvägen. Parkera på parkeringsfickorna och gå över vägen till den lilla ängen som finns på andra sidan. Ungefär mitt på ängen hittar du en stig vid skogskanten. Följ den upp på berget. Mycket vackert!

Guidad tur till Moritzgraven med Sonja och Stefan Falkman. Foto: Bia RaskMoritzgraven

Ett par kilometer väster om Östra Falmark hittar men en stig, kantad av blåbärsris, som leder mot ett en gång i tiden så stort projekt. Moritzgraven. Det var en länsman, Moritz från Långviken, som hade gett sig på ett försök att torrlägga Ökvattnet. Han skulle gräva en kanal till Bodaträsket. Kanalen skulle få en längd av 600 – 700 meter, högsta djup 15 meter och största bredd 30 meter. Man tror att han tänkte gräva en tunnel genom största skärningen. Han timrade gärna brunnar och källare på sitt speciella sätt, nämligen sexsidiga. Två gånger stoppades projektet eftersom pengarna tog slut, och sista gången fick han lämna sitt hemman. Ett mansdagsverk kostade 50 öre – lika mycket som en kanna brännvin från det närbelägna bränneriet i Bodan. Kanalen påbörjades i båda ändarna och är synlig än idag. I norra änden är den 7 meter bred och 5 meter djup med spont i botten. Man drog jord och sten på kälkar med ett gångspel. Arbetsredskapen var usla och terrängen hård och stenig, så man kom inte så långt. Även om Moritz skulle ha lyckats gräva kanalen, skulle ett stort projekt återstå – en omfattande damm mot Falmarksträsket. Man tror att Moritz arbetade på kanalen mellan år 1820 och 1830. Vägbeskrivning: På högra sidan om landsvägen ett par kilometer från Östra Falmark, mot Burträskvägen, hittar du en skylt ”Moritsgraven 300 m”. Följ stigen in i skogen tills du hittar Moritzgraven med tillhörande skylt. (Inte helt lätt att hitta ändå, förhoppningsvis snitslas stigen så småningom eller kompletteras med fler skyltar efter stigen).

Storgranen på Nygrens gärdet

På Nygrens gärdet finns en gran som torde vara en av Västerbottens största. Den är 3,12 meter i omkrets i brösthöjd. Man kan även se en gammal husgrund, och där stod huset som Nygren bodde i. Vägbeskrivning: Kör mot Sjöbotten. Strax bortanför flygplatsen hittar du en skogsväg som går in till vänster. Sväng in på den, och ta sedan höger mot en lägda. Där står granen – du lär inte missa den.

Bilder: Daniela & Jonathan Rask på Heden, Flugsvampar och Guidad tur till Moritzgraven med Sonja och Stefan Falkman.

Foto: Bia Rask