Falmarksdagen

Besökare på Falmarksdagen.

Äntligen kom den dagen som vi väntat på i över ett år – Falmarksdagen! Efter all planering och tankemödor vaknar vi på lördagsmorgonen till strålande sol och sommarvärme. De sista förberedelserna – tält, bord, blommor, montrar mm upptar hela förmiddagen. Och så, klockan 12 strömmar folket till.

Östra Falmark är en aktiv by, och trots att byn bara består av 47 hushåll finns där många eldsjälar och flera starka föreningar. Fyra av dessa föreningar – Hembygdsföreningen, Byaföreningen, EFS och ÖFIF (idrottsföreningen) – arrangerade festdagen tillsammans för första gången.

”Falmarksdagen” lockade många besökare och bjöd på trevliga aktiviteter, bra underhållning och god mat. EFS i Ö Falmark är en levande församling med många aktiva och ett fint bönhus. Utmed bönhuset bygger nu ÖFIF en klubbstuga med kök, omklädningsrum och bastu förutom den 130 m² stora hallen. Dessa byggnader och området omkring blev centrum för festen. Dessutom stod Byamuséet öppet dagen till ära.

Jan-Erik Forsman kokar palt i militärkokvagnen.

Tre mattält fanns uppställda på området, ett med palt som serverades från en gammal militärkokvagn, ett med grillade hamburgare och det tredje med fika och godsaker.

I klubbstugan fanns en utställning där lokala föreningar, företagare och konstnärer visade upp sig. Det är ganska fascinerande att det i en så´n liten by finns så mycket konstnärliga människor – och inte bara de som visade upp sig denna dag. I hallen kunde vi se konstverk av Åke Olofsson, Anna Lindberg och Linnéa Hägerlind, samt Ruth Lindgrens vackra och söta dockor, änglar och nallar. Hade man spenderarbyxorna på sig i värmen fanns det salustånd med byaboken, byatidningen ”Babbel”, Östra Falmarks-tshirtar, bokbord, växter, lotter, loppisbord mm. Ett bildspel med vackra vyer från byn presenterades på dataskärm, och avslutades med en bild av ett gråtande barn på en asfaltplan med texten ”Så vem vill bo i stan?”

Ute på gårdsplanen hade Tomas Forsberg och Anders Åström ordnat veteranmoped utställning som även förgylldes med Anders Chevrolet -55. Foton av byborna och deras hus fanns att beskåda på klubbstugeväggen. Och på gårdsplanen fanns också en pappersflygplanstävling – ett naturligt inslag när man befinner sig så nära Skellefteå flygplats. Lisa Granlund och Linn Åström och deras hästar stod till förfogande om man ville ta sig en tur på hästryggen. Intäkterna från ridningen skänkte tjejerna till ”Barn i alla länder” och klubbstugebygget. Johan Lindgren hade gjort en klurig tipsrunda som kompletterats med små underfundiga kommentarer som ibland även gav vissa ledtrådar till frågorna.

Hembygdsföreningens lag bestående av Ulla Paavola, Mattias Lundmark och Joel Åström.

På scenen blandades ljuva toner med Byakampens spänning. Byakampen stod mellan fem lag från byns föreningar i fyra olika moment, som att balansera hela laget på en stubbe. Efter varje moment försvann ett lag. När kvällen kom och festligheterna fortsatte nere på badstranden fanns tre lag kvar. Musik och sång av hög klass och ur olika genrer framfördes. Körsång hördes från byabarnen och Byakören som sjöng sommarsånger. Trubaduren Fred Vincent, Skellefteå men med rötterna i byn, sjöng till eget gitarrkomp. Visor till dragspel framfördes av Gunvor & Jan-Erik Forsman, Ö Falmark, och Sigrid & Rune Marklund, Rönnbäcken. Anna Lindberg och Björn Lindberg blandade visor och jazz. Och en blås-ensamble med barn och vuxna från Östra Falmark och Vikmyran spelade både jazziga och lite lugnare stycken av oväntat hög klass. Lite mer spektakulär var ”Gummkörens” insats, där en visa i barbershop-stil framfördes av Östra Falmarks vackra och ärtiga kvinnor…

Conferencierer var Hjördis Brännström, Björn Lundmark och Totte Lundmark. Förutom insatser från scenen gav de sig även ut bland publiken och gjorde små intervjuer som blev mycket uppskattade. Bland annat framkom att det kommit folk från bl a Kalmar, Stockholm, Göteborg och Florida.

Blev det för mycket med allt program stod gudstjänstlokalen öppen med lugn musik för en stunds lugn och ro.

På kvällen flyttades tält och scen ner till stranden där det blev grillfest. Tanken var nog att tälten skulle plockas ner och flyttas och sen sättas upp igen. Men döm om allas förvåning när de mitt i byn möte två stora röd-vitrandiga tält på åtta ben vardera på promenad ner mot sjön…

Grillarna tändes och ca 130 personer grillade sin medhavda korv och köttbit. Just när folket började sätta sig till rätta kom Gummkören tågande ner till stranden men nu iförda papiljotter och morgonrock. Nu sjungandes om ”små trötta damer på nattsvärmeri”.

Anna Falkman och Jonas Rask vid kvällens provisoriska kiosk på stranden.

De två sista momenten i byakampen avgjordes och segrande lag blev Byaman/Motorföreningen med Karl-Erik Falkman, Linda Lindgren och Linnéa Brännström före Hembygdsföreningens Ulla Paavola, Mattias Lundmark och Joel Åström.

Allsång, spontana uppträdanden på scenen och dopp i sjön förgyllde för övrigt den vackra och varma kvällen. Det festades till långt in på natten. Och både besökare och arrangörer var oerhört nöjda: ”Tänk att det kan bli så lyckat!” Bia Rask & Lena Lundmark

Foto samtliga bilder: Bia Rask

Utställning och andra aktiviteter

I mattälten serverades palt, grillade hamburgare, fika och godis. I förgrunden syns Frans och Gudrun Sörensen, Bygdsiljum.

Linn Åström erbjöd ridturer, och så gjorde även Lisa Granlund. Axel Stenlund tar chansen, men håller morfar Leif Åström i handen för säkerhets skull.

Nicklas Hedlund tittar på leksakerna i Ateljé Rasks monter i utställningen i klubbstugan. Föreutom företag hittade man föreningar och konstnärer i montrarna.

Tomas Forsberg och Anders Åström visade sina veteran mopeder. Dessutom kunde man titta på Anders Chevrolet -55.

Hjördis Brännström och Eva Lindgren serverade fika.

Byamuséet visades av Hembygdsföreningens ordförande Tage Markström. Här är det Jonas Rask som får veta mer om spånhyveln.

I ÖFIF:s monter kunde man bl a titta på Träskkampsbucklan och lägga bud på verktyg.
.

I vimlet

Mest långväga besökare (tror vi) var Berit Moore (mitten) som bor i Florida. Hon flankeras av Gertrud och Birger Furberg från Skellefteå, med sommarstuga i Vikmyran.

Elise Paavola (närmast kameran), Emma Danielsson och Evelina Lindgren lyssnar på Anna och Björn.

Marta Lindberg, Bureå, Ragnhild Lindgren, Östra Falmark, och Gulli Lundmark, Skellefteå. Samtliga har bott i Östra Falmark under en längre period.

Rolf och Mabel Holmgren och Anita Salomonsson gästade Falmarksdagen.

Kerstin Lindberg hittade sin make, Lars, i Östra Falmark, men numera bor de i Sjön, Hjoggböle. Bakom henne ser vi Christer Lindgren som 
 
Rego och Barbro Lindberg, Östra Falmark.
Även om det är intressant med en Falmarksdag kan det bli lite tröttsamt, konstaterar Axel Stenlund från Umeå.
.

Bilder från Falmarksdagens scen

En blåskvintett bestående av Åke och Michael Olofsson, klarinett, Jonathan Söderberg, trumpet, Johanna Rask, tenorsax, och Björn Lindberg, piano, spelade med oväntat hög klass. Michael, Jonathan och Johanna har bara spelar ett år på sina respektive instrument. Imponerande!
Trubaduren Fred Vincent spelade och sjöng visor. Han bor i Skellefteå men har sina rötter i Östra Falmark.
Jan-Erik Forsman (från vänster), Rune Marklund och Sigrid Marklund och Gunvor Forsman sjöng till Gunvors härliga dragspelskomp. Forsmans bor i byn, Marklunds i Rönnbäcken. Men Sigrid kommer från Östra Falmark och är syster med Jan-Erik.
Anna Lindberg sjöng jazz och visor till brodern Björn Lindbergs pianokomp. De är, som så många andra Falmarkare, duktiga musiker. Björn bor numera i grannbyn Vikmyran.
Byakören invigde Falmarksdagen med sommarsånger.
Gummkören som lät oss veta att det är Östra Falmarks kvinnor som håller byn vid liv. De bygger en klubbstuga, har byggt hockeyplanen, städar byn och lägger ut bryggan…
…men sen kom bekännelsen: ”Vi är bara vackra!” Från vänster: Maria Söderberg, Eva Lindgren, Marie Forsberg, Susanne Lindberg, Kerstin Olofsson, Anna lindberg, Hjördis Brännström och Bia Rask.
.

Bilder från Falmarksdagens grillfest

Små trötta gummor på nattsvärmeri kom sjungande gående ner mot stranden. Från vänster: Kerstin Olofsson, Maria Söderberg, Eva Lindgren, Anna Lindberg, Hjördis Brännström och Bia Rask. Saknas på bilden gör Susanne Lindberg.
Ett litet drama utspelade sig när Emil (Evelina Lindgren) och Ida (Elise Paavola) äntrade scenen.
Ida Forsberg och Andreas Granlund sjöng för oss.
Simon och Björn Lindberg, Viktor Nyström (skymd), Andreas Granlund och Rebecka Olofsson tog plats framför scenen.
Linnea Hedlund skötte kiosken mest hela kvällen. Och oj, vad hon sålde!
Vid bordet tog Gunvor Forsman fram dragspelet, och de som satt närmast stämd in i sången. Bakom henne syns maken Jan-Erik.
Hjördis Brännström gav järnet på scenen…
…liksom Magdalena och Rebecka Olofsson och Maria Brännström.
Nyförlovade Therese Säll och Mattias Lundmark som dessutom just köpt hus i Östra Falmark.
Solweig och Leo Lindberg, Klutmark. Leo har vuxit upp i Östra Falmark och de äger även ett hemman i byn.
Ett eget litet krypin hittade den här damen.
Sofi Hellgren är nyinflyttad i byn, medan Anna Falkman nöjer sig med att ha sommarstugan här. 
Foto gummkören: Jonas Rask Övriga foton: Bia Rask