Träskkampen 12/8 2006

Träskkampen, denna årliga kamp mellan byarna runt Falmarksträsket, arrangerades i år av och i Långviken. Ännu en fantastiskt fin och varm dag (som alla andra denna sommar).

Kampen inleddes som sig bör med stafetten genom de fyra byarna. I år var sträckorna lite omgjorda och med en hel del nya inslag bl.a. stavgång för en person över 50 år, cykelsträcka för barn m.m. Roger Lindgren var först ut på den 4 km. långa sträckan genom skogen från Långviken till Gamla Falmark. Där kämpade han bl.a. mot Sjöbottens Jonas Åström. Eskil Hedlund cyklade sen som en galning mot Sjöbotten och ledde där när Jonathan Söderberg tog vid och sprang till fyrkorset i Sjöbotten där han växlade över till sin storebror Marcus. Han behöll ledningen genom Sjöbotten och växlade till Anton Nyström som körde inlines-sträckan till Östra Falmark. Där tog blott 6-årige Simon Lindgren över och sprang som en tok genom skogen till Marcus Åström. Han låg 2:a när vår roddspecialist Ove Renström greppade de nya årorna och rodde nedtröms till bron. Mirjam Lindgren sprang sedan genom byn och Nils Renström cyklade så gruset sprutade om däcken fram till byasågen. Där stod stavgångarna beredda och Inga-Britt Åström kämpade mot Torgny Jacobsson som dock höll undan. Maria Brännström sprang till badplatsen i Långviken där Dick Larsson väntade i sin kanot. Han hann dock aldrig ikapp Sjöbottens Kjell Engdahl som kastade sig i vattnet efter sitt kanotrace. Vårt lag behöll sedan andra platsen fram till målet genom Josefine Söderberg på den sista sträckan. Sjöbotten segrade alltså och Långviken och Gamla Falmarks lag delade på bronsplatsen genom att springa tillsammans in i mål.

I Långviken fanns det sedan möjlighet att tjäna ihop mera poäng till sin by genom att skjuta luftgevär, kasta pil, gå en svår tipsrunda (som Gamla Falmark gjort) eller testa reaktionsförmågan i Sjöbottens hemliga gren. Där gällde det att fånga en fallande mätsticka så snabbt som möjligt, inte enkelt kan jag lova.

Klockan 11.45 var det dags för invägning av dragkampslagen. Maxvikt 475 kg. för hela laget och vårt lag vägde 476,5! Av med tröjor och kepsar tills vågen visade 475 kg. prick! Semifinalerna inleddes med match mellan Sjöbotten och Östra Falmark. Det var svårt att få fäste på den snustorra åkern och Sjöbotten besegrade oss. I kampen mellan Gamla Falmark och Långviken gick Gamla segrande ur striden.

Bara att käka hamburgare och ladda för nästa drag. Hamburgerkön ringlade dock lång och jag tyckte synd om de stackarna som stod i solgasset och grillade. Men fram kom vi till slut och hamburgarna smakade utsökt!

För den som sen blev sugen på kaffe eller te efter ”Träskmålet” så fanns det fika att köpa. I år var det vi i Östra Falmark som ordnat med detta. Fikat gick åt som smör i solsken och alla verkade trivas bland de fint dukade borden. Massor av goda kakor och bullar hade bakats av snälla bybor. Tack!

För barnen hade det också ordnats en stafett med tre delmoment. Sex barn från varje by tävlade i ballongsprängning, fylla hink med vatten samt att linda in en lagmedlem i toapapper. Östras barngäng kom 2:a. Tjusigt jobbat!

Vid 14-tiden var det så dags för finalerna i dragkampen. Först ut var Östras lag mot Långvikarna i kampen om tredje och fjärde pris. Elin Renström, ej fyllda 7 år, från Östra med sina knappa 20 kilo i matchvikt blev snabbt publikens favorit. Hon var den som drog längst fram och bidrog mest? till att Östras lag tog hem matchen om bronset. Dick Larsson, Matte Lundmark, Johan och Marcus Söderberg, Pär Nyström och Stina Sandlén hjälpte också till. Kampen om 1:a platsen mellan Sjöbotten och Gamla Falmark blev en seg historia i solgasset. Till slut stod dock Sjöbossarna som segrare. Vi gratulerar!

MARIA SÖDERBERG