Träskkampen 2004

Stafettvinnarna 2004, Östra Falmark. Från vänster: Johan Söderberg, Elise Paavola, Mattias Lundmark, Linnea Brännström, Nathanael Brännström, Eskil Hedlund, Jenny Lindgren, Jonathan Söderberg, Ove Renström, Evelina Lindgren, Mirjam Lindgren, David Lindgren och Joel Åström. På bilden saknas Elin Homqvist och Ida Forsberg.

10-årsjubilerande Träskkampen, som alltså anordnades första gången 1994, gick i år av stapeln den 7/8 i Sjöbotten. Som alltid inleddes dagen med stafetten runt Falmarksträsket. I år var det nog den jämnaste någonsin där avgörandet inte kom förrän på sista sträckan. Nytt för i år var att roddsträckan kördes i Östra Falmark och att en sträcka i Långviken paddlades med kanot. Deltagare i stafettlaget var: Elin Holmqvist, Mattias Lundmark (inlines), Evelina Lindgren, Elise Paavola, Ove Renström (rodd), Mirjam Lindgren, Ida Forsberg, Natanael Brännström, Linnea Brännström, Joel Åström, David Lindgren (kanot), Jenny Lindgren, Eskil Hedlund (cykel), Johan Söderberg, Roger Lindgren och Jonathan Söderberg.

Ledningen i stafetten växlade hela tiden mellan Östra Falmark, Gamla Falmark och Sjöbotten. När Roger Lindgren och Jonas Åström för Östra respektive Sjöbotten kom till sista växeln i Sjöbotten så var det absolut jämnt dem emellan. Jonathan Söderberg och Elin Wiklund startade alltså samtidigt. Jonathan lyckades dock gå segrande ur striden och belönades med segerkrans och publikens jubel. ”Vi” vann!!!

På träskkampsområdet vid Matildagården var det fullt av aktiviteter som vanligt. Det kastades varpa, hästsko, pil och sköts med luftgevär. Att gissa vikten på en stor sten, längden på ett rep samt antalet makaroner i en burk ingick också i tävlingarna.

En ”nostalgisk” tipsrunda hade undertecknad gjort. Drygt 130 personer gick runt och försökte komma ihåg vem som vann 10.000:- i den första Träskkampen, vad det skräckinjagande dragkampsankaret i Sjöbotten heter m.m. Vinnare, med flest rätta svar, blev Patrick Moberg, Sjöbotten och Anitha Lundström, Gamla Falmark. De belönades med var sin härlig frukt- och godiskorg. Sen fanns det förstås gott fika att köpa av Gamla Falmark. Hamburgare, varm korv, glass och godis fanns också till försäljning.

Vädret var suveränt, nästan FÖR varmt… och många sökte svalka i skuggan under träden. Dragkampen bjöd som alltid på massor av kämpaglöd. Vi tjejer i Östra Falmark (Anna-Stina Renström, Ida Lindgren, Karina Paavola, Carina Nyström och undertecknad) kämpade väl, men vi saknade Lisa Granlund och Angelica Broman som jobbade. Vi blev i alla fall 4 av 4 lag. (Visst låter det bättre än att vi blev sist…)

Östra Falmarks tjejer kämpade fantastiskt bra, men det räckte trots det bara till en sista-placering… Killarna eller gubbarna (Ove Rensröm, Mikael Söderberg, Johan Söderberg, Dick Larsson och Erik Lindberg) slet och drog så svetten rann och knäna vek sig. I finalen mot Sjöbotten var det väldigt jämnt men till slut så lyckades Sjöbottens gubbar dra hem det hela och vi blev alltså tvåa. Snyggt jobbat killar!!!

Visst borde herrarna ha varit värda en vinst, som de drog, men Sjöbotten verkar vara oslagbara.

Hinderbanan bestod av körning med skottkärra mellan olika hinder. Föraren hade förbundna ögon och en person satt i och lotsade föraren genom banan. Martin Lindgren och Karina Paavola tävlade för Östra Falmark och var helt suveräna. En solklar seger blev det för dem. Vilket samarbete!!

Totalställningen i Träskkampen när alla grenar var klara visade på en slutseger för Sjöbotten. 2:a blev Gamla Falmark, Östra Falmark hamnade på bronsplats och Långviken slutade på fjärdeplats. Träskkampsbucklan höjdes i skyn av Träskkampens okrönta drottningar, Märith Engdahl och Eva Wiklund.

Det spännande Träskkampslotteriet blev avslutningen på dagens aktiviteter. 10-årsjubileét firades med en högsta vinst på 10.000:-. Den vanns av Anders Gustafsson, Stockholm som är kusin till Björn Lundmark i Östra Falmark. Andra pris på 3000:- gick till Randi Grehn i Långviken. I Östra Falmark blev Simon Lindgren, Lena Lundmark och Sune Nyström några hundralappar rikare. Men gladast av alla var förstås Anders som fick en hel säck med guldpengar att checka in på Stockholmsplanet! Blombuketten gav han till Karina Paavola som sålt vinstlotten till honom. Vid 20-tiden på kvällen gjorde sen Rubankarna ,som vanligt, en bejublad konsert från scenen. Sötast av alla var Thomas Nilsson i en rosa, bedårande kreation. De är helt suveräna!

Enligt tradition dansades det sen i den lövade ”Matildaboa” till långt in på småtimmarna. Sen återstod bara en cykelfärd hem i den ljumma sommarnatten…

En härlig dag i Sjöbotten och ett fantastiskt väder gav oss alla ett sommarminne att spara och ta fram när snön viner runt knutarna och termometern visar på -26. TACK till alla som kämpade och deltog med liv och lust i ännu en Träskkamp! Ni är underbara! Vi ses nästa år igen!

Massor av kramar/ Maria

Och ville man inte cykla hem i natten så fanns ju Träskkampingen…

 
Foto: Bia Rask