Träskkampen 2005

Östra Falmarks lag. Uppe fr v Stanislav, Jonathan, Marcus, Ove. Nere fr v Eskil, Johan, Rachel, Elise och Josefine. På bilden saknas Elin, Mattias, Evelina, Mirjam, Natanael, Julia och Dick. (Foto. BIA RASK)

Träskkampen i Gamla Falmark 13/8 2005

Regn hela veckan och ösregn när man slog upp sina ljusblå även denna lördags morgon! SUCK! Vad månde bliva av denna elfte träskkampsdag? Det FÅR inte regna, det BRUKAR inte regna och det SKA inte regna på träskkampen! Nåväl, vi packade in regnkläder och blåklädda löpare fulla bilen och styrde kosan mot starten i Gamla Falmark, den by som stod som arrangör för första gången. På vägen lämnade vi av barn som skulle springa både här och där. Minsann, framme i Gamla Falmark hade det faktiskt slutat regna!

Löparna – och Rickard – är på väg. (Foto: BIA RASK)

Där stod ett gäng hurtiga löpare redo att springa iväg runt vår vackra sjö. Elin Holmqvist var först ut för oss och växlade sedan över till Stanislav ”Stas” Jefremov som sprang 2,5 km. till växlingen i Sjöbotten. Där tog Elise Paavola över och kutade till Johan Söderberg. I detta läge låg vi sist, med Sjöbotten i säker ledning. Johan lyckades dock ta in två placeringar och Mattias Lundmark på inlines körde iväg med en väldig fart mot Östra Falmark. Vid backkrönet före byn tog Josefine Söderberg och Evelina Lindgren vid och sprang varsin sträcka ner till gamla bron. Där satt Ove Renström beredd att ro mot bl.a. Sjöbottens Thure Johnson. Men urstarke Ove hann inte ro många tag förrän ena åran gick av! Vilket elände! Men Ove är inte den som ger sig i första taget utan han paddlade sin sträcka med en åra in under nya bron! En eloge till honom!

Ove Renström paddlandes med en åra sedan den andra gått av. (Foto: MARIA SÖDERBERG)

Då låg vi på tredje plats och Mirjam Lindgren, Natanael Brännström och Julia Lindgren sprang de tre barnsträckorna genom Östra Falmark. Vid sågen tog Rachel Karlsson vid (Johan Söderbergs tjej som kom och hälsade på oss för första gången och fick lova att ställa upp för Östra direkt!) Hon växlade över till Marcus Söderberg som sprang till badplatsen i Långviken där Dick Larsson väntade på att få paddla iväg i sin kanot. Han kämpade mot Gamla Falmarks Mats Lundström och mot Sjöbottens Kjell Engdahl men till Kjell var försprånget för stort. Så återstod cykelracet med vår alltid like pålitlige cyklist Eskil Hedlund. Han trampade så leran sprutade de dryga fyra kilometrarna till Gamla Falmark där Jonathan Söderberg till sist förde oss in under målskynket på en hedrande tredje plats. ”Sjöbossarna” var omöjliga denna gång och Gamla Falmarkarna slutade alltså som tvåa. Långvikarna hamnade på en fjärde plats. Ett speciellt tack till Stas och Elise som ställde upp för Östra i sista minuten på fredagskvällen! Nog om stafetten. Varför blir det alltid så mycket jämt när jag börjar skriva… Ni får ursäkta!

Stafettvinnarna Sjöbotten. (Foto: BIA RASK)

 

Gamla Falmarks stafettlag. (Långvikens lag kom tyvärr inte till fotografering. Foto: BIA RASK)

Solen strålade nu i alla fall för fullt som den BRUKAR göra. I Gamla Falmark hade byborna byggt upp tält och tak runt fritids. Där serverades det gofika, nygrillade hamburgare, godis, glass m.m. Grenarna som man kunde kämpa i på plats var en typ av vedkubb där man fick olika poäng för varje nedkastat vedträ. Max var 50 poäng på 4 kast som man fick/ person. Svårt var det och jag lyckades inte få en enda poäng.

Johan Söderberg lyckades stapla 9 vedpinnar på varandra (Foto: MARIA SÖDERBERG)

Östra Falmarks hemliga gren höll sig inom samma tema, men här skulle man stapla vedpinnar på höjden istället. En poäng/vedträ som stod kvar i minst 10 sekunder. Bäst av alla tror jag att Tobias Engdahl, Sjöbotten, var med 10 poäng tätt följd av Johan Söderberg från Östra Falmark med 9 vedpinnar i sin stapel. Vedträna var smalare för de äldre och bredare och kortare för de yngre. Skytte med luftgevär och pilkastning var annat man kunde pröva på. Väga, mäta och räkna grenarna var också svåra. Vad vägde blytackan? Hur långt var snöret + repet? Hur många frigolitchips fanns i lådan? Rätt svar var i alla fall 32,52 kg. , 35,05 m. och 219 chips. Bästa gissarna i Östra Falmark var Bia Rask med 32,4 kg., Roger Lindgren med 34,7 meter och Hjördis Brännström som hade gissat på 222 chips. Strålande! Tipsrundan hade Långviken gjort och den var verkligen inte lätt.

Lisa Granlund, Johan Söderberg och Marcus Söderberg drar för Östra Falmark. De har minsann inte tänkt ge sig. (Foto: BIA RASK)

 

Dragkampen hade fått en lite ändrad framtoning detta år. Nytt var nämligen att laget inte fick väga mer än 475 kg. tillsammans! Alltså började det hela med invägning av respektive bys lag innan semifinaldragningarna kunde ta vid vid 12-tiden. Vårt lag bestående av Mattias Lundmark, Dick Larsson, Johan och Marcus Söderberg, Lisa Granlund samt Carolina Åström vägde 463 kg. Godkänt! Först ut var Långviken mot Sjöbotten där sjöbossarna drog hem segern och en finalplats. Sedan var det vår tur att dra mot Gamla Falmarks gäng. Killarna och tjejerna kämpade som djur och det var en segsliten kamp som till sist vanns av arrangerande by.

Mirjam Lindgren flyger fram med säcken i hinderbanan. (Foto: BIA RASK)

 

Klockan 14 var det så finaldags. Hinderbana var första grenen. Den bestod av säckhoppning, krocket och att bära golfbollar i skedar mellan lagets fyra deltagare. Marcus Söderberg, Hjördis Brännström, Johan Hedlund och Mirjam Lindgren tävlade för oss. Hjördis kastade sig formligen över mållinjen och förde oss till en tredjeplats i denna finalgren.

Victor Morén och Gerd Brännström ger allt för Sjöbotten. (Foto: BIA RASK)

Så var det dags för dragkamp igen! Först kampen om 3:e och 4:e plats mellan Långviken och Östra Falmark. Hej, vad de drog! Mikael Söderberg coachade dem och de drog hem segern och bronsplatsen. Snyggt jobbat av detta nya, unga lag! Så till den stora finalen mellan Gamla Falmark och Sjöbotten. Snacka om kamp! Detta var det grymmaste och längsta drag vi sett på länge. Micke Öhlund, Sjöbottens ankare MÅSTE vara helt slut i både armar och ben efter detta! Med hjälp av, eller tack vare sin coach Anders Granlund så slet Gamla Falmarkarna till sig en seger till slut. Grattis! Hela träskkampen totalt vanns dock av Sjöbotten efter att alla grenar och poäng var räknade och utdelade. Liselotte Åström tog emot bucklan av Erika Stenlund under publikens jubel. Som alltid så är det byn med minst poäng som vinner. En seger i en gren ger 1 poäng, andraplats 2 poäng o.s.v. Sjöbotten slutade på 15 poäng, Gamla Falmark blev 2: a med 22 poäng, Östra fick 25 poäng och Långviken 38 och hamnade således på en fjärde plats i denna träskkamp.

Lagom till lottdragningen kom åskan och regnet. Anita Lundström, Gamla Falmark, söker skydd under paraplyet. (Foto: BIA RASK)

 

Så återstod bara den spännande lottdragningen av träskkampslotteriet. 300 lotter var sålda och lika många såg möjligheten att vinna förstapriset på 7.500:- En del drömde om nya lättmetallfälgar och andra om en ny dator… Åskmolnen hopade sig över oss och innan dragningen var över så regnade det. Men vad gör det om man som Folke Lindgren tog hem högsta vinsten, en prischeck på 7.500:- och en blombukett att ge till frun dessutom. Inget dåligt tillskott till pensionen! Sen delade han visst ut till barnbarnen också. En populär farfar kan man tro…

Folke Lindgren vann första pris i lotteriet, 7500 kr. Grattis! (Foto: BIA RASK)

 

Det var även fler Östra och Fors-bor som hade tur vid lottdragningen och vann några hundralappar var nämligen: Mimmi och Simon Lindgren, Gunnel Forsman, Carina Nyström, Erik Åström, Gun Lundmark samt Anders Granlund. Grattis till er alla!

Perras Pack bjöd på en fantastisk konsert på kvällen. (Foto: BIA RASK)

 

Senare på kvällen var det dans på fritids och vid 21.30-tiden gjorde ”Perras Pack” ett bejublat framträdande. Vi tackar alla i Gamla Falmark för en fint genomförd träskkamp och nästa år ses vi kanske i Långviken. Ett STORT TACK vill jag ge även till de i bybor som ställt upp i olika grenar. Ni vet ju att hur det än går så är och förblir ju alltid Östra bäst!

Kram Maria