Veteranmopedrally

En samling koncentrerade, något övermogna, mopedister inför starten vid klubbhuset.

Söndagen den 26 augusti kördes ett veteranmopedrally i Östra Falmark, anordnat av mopedgurun Thomas Forsberg. Ett femtontal deltagare, bl a från Skellefteå, Långviken, Ursviken och ett gäng från Bureå – ”Mindre Modiga Män” – hade mött upp trots att vädret inte var det allra bästa.

Reglerna var enkla: årsmodeller upp till -70 var välkomna med undantag för Puch Dakota som fick vara med, dom är ju en klassiker i sig. Eller var det för att dom flestafrån Bureå fastnat för just det märket? (Tur var väl att dom inte köpt EU-moppar hela bunten, hemska tanke, nå’n måtta får det vara!!!)

Starten gick från klubbstugan där Bia Rask infunnit sig med kameran i högsta hugg. Hur hon sedan hann med att vara överallt på banan och knäppa bilder är för oss en gåta. Första kontrollen av tio med kluriga frågor var vid badplatsen, sedan gick färden vidare mot heden till Sandhem, bakom flyget och ut i Vikfors för att avslutas vid grillplatsen utmed älven i vackra Falmarksforsen. Väl framme rättades frågorna och samtliga fick ta del av priserna som var skänkta av Statoil Bureå, Statoil Söder, Laitis samt Ursvikens Moped & Motor.

Alla verkade förvånade över att inte ett enda driftsstopp inträffat, inte ens en ”loppa på stiftet”. Därefter intogs medhavd korv grillad över öppen eld, samtidigt som mer och mindre sanna mopedhistorier från ungdomen berättades. Sammantaget kan man säga att samtliga deltagare tycktes ha haft en rolig dag och önskade att detta skulle bli en årlig tradition.

Anders Åström

 

Vänstra bilden: Ett blindarbete från Polen vid namn Komar beundras (dock mest av ägaren).
Högra bilden: Fredrik Lundmark, Långviken, med vurpollonet på huvudet är startklar.
  
Till vänster ser ni Mats ”Basse” Lindgren och Kent Wikström, Bureå.
På högra bilden delar Anders Åström ut pennor till hugade vinstspekulanter med kocken Kulan i bakgrunden.
Undantagen. Mopederna skulle vara minst 30 år gamla och gå högst 30 km i timmen. Utom Dakotorna. Vad är det som gör att Dakotor kvalificerar sig bland veteranerna??? Något för Puch att fundera över.
Så börjar det vara dags för start från grusplanen mellan Bönhuset och Fort Fale (eller vad ÖFIF:s klubbstuga får för namn…) i Östra Falmark.
Högra bilden: Två burpajka utbyter moppekunskaper vid en av kontrollerna.

”Foppa” Forsberg i täten (förmodligen tjuvtrimmad trots ägarens ihärdiga nekande).

Svag vänstersväng i 30 km/h. Påminner han inte om speedway-föraren Tony Rikardsson, så säg?

Samling vid kontroll nr 8.

Kontrollfråga vid Sjöbosands sopcontainrar. ”Vilket år startades tillverkningen av …?” Kanske lätt för så’na som kör med vurpollon men inte för nutidsmänniskor med integralhjälm.
  
Vänstra bilden: Svår fråga. Vi chansar!
Högra bilden: Curt ”Curtis” Gustafsson, Ursviken, med 5-åriga dottern Celina som kartläsare.
En burnare i sanden… Bara förunnat dem som kör på nyare däck och inte behöver vara så rädd om originalen. Oerhört klokt egentligen, tycker en oinvigd som hört historier om stackars hustrur (läs Marie Forsberg) som måste komma med andra mopeder när maken fått punktering. Risken torde ha ett samband med åldern!? Nåväl, Mats såg ut att trivas.
That´s it. Jodå, det finns fler bilder, men modemen har nog fått jobba tillräckligt nu.

Foton: Bia
Bildtexter: Anders, Ingalena och Bia